Navigasjon
 
 
 
Gå planken
   
 
Mannskap
 

Logg inn

 
 
Seilloftet
 

Støttespillere

john-dahle-reduced-logo
Grasrotandelen
Sandnes Sparebank
SR-Bank
A/S Norske Shell
Pronav
Sharp Stavanger
 
 
 

Om S/Y Nordsjø

 

Fakta
Navn: Nordsjø II
Bygget: Larvik,1893 av Colin Archer
Lengde: 42 fot
Høyde: 15 meter
Dypgående: 1.8 meter
Motor: Perkins 117 HK
Kallesignal: LM 3031
Telefon: 930 54 680

 

 

 

Hvor er Nordsjø nå?

 

 

 

Klikk for større bilde.


Båten er bygget i 1893 av Colin Archer. Den ble opprinnelig bygget som en 37 fots losbåt. Som losbåt var den stasjonert på Tungenes før den ble flyttet til Rott, en øy utenfor Tananger. Etter aktiv periode som losskøyte, ble den overtatt av en fisker på Karmøy.

For å få en bedre bruksbåt, ble skuta forlenget til 42 fot og fikk installert større motor. I 1959 ble Nordsjø overtatt av Sjøspeiderene i Sandnes, og har siden vært et samlingspunkt for medlemmene. Skuta ble forhøyet med to bordganger, og fikk tilbake rigg og seilføring. I perioden høsten 1993 - våren 1995 har Nordsjø gjennomgått restaurering, og fremstår i dag som en sprek hundreåring. All gammel innredning ble fjernet, 65 meter hudplank skiftet, 60 % av spant og 15 rekkestøtter er nye. Når skroget var ferdig, ble det bygget en ny innredning med 10 køyer og salong.

 

I sesongen er båten i bruk to til tre dager i uken, i tillegg til hver eneste helg. Nordsjø brukes til dagsturer og helgeturer i Ryfylke for speidertroppene. Den brukes ofte til å frakte speidere til leirer o.l. Hver pinse arrangerer Sjøspeiderene Pinseleir på Fårøy i Ryfylke, en liten idyllisk, ubebodd øy i som Sjøspeiderene disponerer.

Men sesongen for båten begynner allerede ved påsketider. Da går det tradisjonelle Påsketoktet av stabelen. Nordsjø setter hver påske kursen nordover mot Bergen og Florø, med 10 ivrige speidere ombord. Turen går ofte der vinden blåser. Om sommeren drar Nordsjø ut på Sommertokt. Da går turen oftest sørover, nedover Blindleia og en kjapp tur til Danmark og Sverige. Sommeren 1995 gikk turen til Amsterdam, for å delta på en verdensspeiderleir.

 

 
 
 
Reklame